Darlah - 172 timer på månen

Den siste.. halve uken har jeg lest Darlah av Johan Harstad! Harstad er kanskje mer kjent for Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? som har blitt ganske kjent her i bloggmiljøet og også i resten av Norge gjennom tv-serien. Darlah er hans første roman for ungdom og den er i sjangeren Science Fiction (godt blandet med litt horror). Den handler om tre ungdommer som vinner en tur til månen. Jeg har alltid vært litt svak for både Science Fiction, månen og horror så denne boken fikk jeg kjempelyst til å lese.

Boken er på nesten 400 sider, men det går fort unna. Skriften er stor - det er tross alt en ungdomsbok - og enda innledningen er lang er det få trege punkter. Mange klager på at starten var for lang og seig, men jeg synes ikke dette var noe problem i det hele tatt. Derimot synes jeg det var mange språklige feil og mye dårlig setningsoppbygging (i hvert fall nok til at jeg irriterte meg over det) og noen steder virket boken dårlig redigert.

Jeg må bare få frem at denne boken er utrolig spennende. Den får det til som få andre har fått det til. Det var øyeblikk der jeg satt meg opp i sofaen og tenkte "Oi, oi, oi!" Boken er også full av små hint og spark til Science Fiction-filmer. Dette er veldig gøy for oss som liker sånt, men de som ikke gjør det vil nok ikke fange det opp.

En av de tingene jeg likte aller best med boken er at mange av "ingrediensene" faktisk er sanne. Kanskje mest bemerkelsesverdig Emilie Sagée. Hun var en lærerinne på 1800-tallet og ved flere anledninger skal både elevene og kollegaene hennes ha sett dobbeltgjengeren til Sagée. Du kan google det om du vil ha mer informasjon. Denne saken er berømt og selv om vi ikke har noen forklaring på hva som skal ha skjedd er vitneforklaringene ekte.
Bak i boken kan du finne en liste over flere ting som har skjedd i virkeligheten. Denne listen gjør boken litt mer ekte og litt mer skummel.

Om jeg skulle gitt boken et terningkast ville det blitt fem. Dette er en kjempegod bok som passer for alle - ikke bare ungdommer. Jeg er ikke lettskremt, men jeg er nå herlig redd for å se dobbeltgjengeren min i vinduet eller i speilet. Det burde også nevnes at Harstad har mye - mye - kunnskap om rommet, månen og astronauter. Jeg er imponert!

Les Darlah!

Hurra for god bokanbefaling! : D Skulle ønske jeg leste oftere, men jeg slipper i hvert fall ikke opp for bøker jeg vil lese siden anbefalingene kommer raskere enn det jeg greier å lese ut bøker.

Ellie

Fin anmeldelse. Blir nok den neste Harstad-boka jeg kommer til å lese :)

Anbefaler deg forøvrig å lese Ambulanse og Hässelby (hvis du ikke har lest de fra før, da). Synes at konseptet med Albert Åberg som voksen var ganske spennende, selv om slutten ble litt enkel (det synes jeg også om Buzz Aldrin, forsåvidt). Så, ja. Johan Harstad 4eva liksom.
Ellie: Synes slutten på Darlah var litt enkel også egentlig. Kanskje det er hans svakhet?

Hørte om Hässelby her om dagen og fikk kjempelyst til å lese den!! Elsket Albert Åberg som liten og synes det høres ut som et morsomt konsept. Det blir min neste Harstad-bok i hvert fall.
Denne vil eg lese!
åh, jeg grøsser bare du skriver dobbeltgjenger. månen blir aldri det samme!

takk for at du tok anbefalingen min :)
Denne fikk jeg lyst til å lese. Lenge leve Science Fiction og slikt <3
googlet henne, og hjelp så spennende og skummelt på samme tid! skal lese den boken en gang.
har elsker alt jeg har lest av johan harstad til nå. du burde lese ambulanse
kul bok
du skriver de beste bokanmeldelsene
Jeg tror jeg leste et sted at de setningsoppbyggingsfeilene var hans kuntsneriske frihet, eller noe sånt.

Og jeg er enig - skummel og nesten litt ekkelpekkel bok, men en av de beste jeg har lest innen SciFi. Fineste bokanmeldelsen, forresten c:


Forside Profil Arkiv
maren elisabeth, 22, tønsberg

hits